Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Asbest

Algemene informatie

Dat asbest een gevaarlijke stof is; dat is waarschijnlijk wel bij u bekend. Het is een kankerverwekkende stof en u dient er dan ook zorgvuldig mee om te gaan. Asbest is de verzamelnaam van een aantal mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. De stof is sterk, slijtvast, bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen, het isoleert en is bovendien goedkoop. In het verleden werd het dan ook voor tal van toepassingen gebruikt, totdat men er achter kwam dat asbest onaanvaardbare gezondheidsrisico's kan veroorzaken. Het inademen van asbestvezels kan longkanker, stoflongen of long- en buikvlieskanker veroorzaken. De verkoop van asbest of asbesthoudende producten is sinds 1993 dan ook vrijwel overal in Nederland verboden.

U herkent asbesthoudende producten aan de vezelige structuur. Wit asbest, met een witte tot lichtgrijze kleur, is de meest gebruikte vorm van asbest.

Asbest kan vrijkomen bij sloopwerkzaamheden. Verklein of breek asbest nooit! Asbest zit o.a. in: gevels, dakbeschot, golfplaten, in en om schoorstenen of cv-installaties en kachelafdichting, bloembakken, vloerzeil, oude strijkplanken en warmhoudplaatjes.

Waar kan ik het kwijt?

U kunt het asbestafval tot 0,50 m3 gratis afgeven bij het Milieupark Bruins & Kwast aan de Mossendamsdwarsweg. U kunt alleen huishoudelijk hechtgebonden asbestafval aanbieden. Asbesthoudende grond wordt niet ingenomen op het Milieupark. Ook niet-hechtgebonden materialen, zoals asbestkoorden of asbestdekens, kunt u niet op het Milieupark kwijt.

Op het aanleveren van asbest zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

  • Vul minimaal zeven dagen voor de aanvang van de sloopwerkzaamheden (geheel/gedeeltelijk afbreken van het pand) een sloopmeldingsformulier in via het Omgevingsloket en dien deze via deze site bij de gemeente in
  • Wanneer u binnen 5-7 werkdagen niets heeft vernomen van de gemeente, dan mag u uitgaan van vrijstelling en het asbest zelf verwijderen. Met een geprinte versie van het meldingsformulier mag het asbest gestort worden. Zonder meldingsformulier is het niet toegestaan het asbest in te nemen
  • Handzame formaten
  • Dubbel verpakken (twee lagen doorzichtig plastic) en vast tapen. Dit plastic is te verkrijgen bij het afvalbrengpunt en bij verschillende detaillisten (geen krimpfolie)
  • Thuis verpakken, niet op het afvalbrengpunt of op de openbare weg
  • Verklein of breek asbest nooit
  • Onverpakt of niet goed verpakt (gaten in de verpakking) asbest wordt niet geaccepteerd
  • Maximaal 35m2 of 500 kg asbest (wettelijk bepaald)
Inloggen gemeente