Blog Annemarie Kristen | Alles wat in de emmer past neem ik mee!
20-09-2022
“Ik loop bijna elke dag wel een rondje ik het Twickelse bos met mijn bordercollie Rosie. Het bos is prachtig met veel mooie natuur en helaas ook zwerfafval. Ik kan het niet zien liggen. Omdat ik er toch loop, raap ik het afval op. Om die reden neem ik bij bijna elke wandeling een emmer en prikstok mee. Alles wat in de emmer past neem ik mee. Grote stukken afval (matras, vaten, volledige kast in stukken, sloopafval) meld ik via de ‘BuitenBeter’ app . Deze melding komt dan bij de gemeente terecht die het vuil laat ophalen. Dat werkt goed!
Soms zie ik blikjes in de wei liggen, grenzend aan het wandelpad. Dat zijn vaak onze weilanden. Deze blikjes raap ik op, want dat is voor koeien gevaarlijk afval’. De blikjes kunnen als vlijmscherpe snippers in het voer terechtkomen, waardoor koeien inwendig zo kunnen beschadigen dat ze erg veel pijn lijden en dood kunnen bloeden. De boer kan de koe in die gevallen vaak niet meer beter maken.
Omdat er ook vaak rommel in de bermen ligt, neem ik soms bermen op in mijn wandelroute. Dat vindt mijn hond Rosie wel minder leuk…
Sinds ongeveer een jaar doe ik al het opgeraapte afval in een container die deels doorzichtig is. Deze container staat bij de ingang van ons erf. Ik heb de container beplakt met het opschrift ‘dagelijkse boswandeling’. Elke dag raakt deze container voller en is te zien wat ik vind in het bos. Ik hoop dat passanten, net als ik, schrikken van de hoeveelheid en aard van het afval en daarom ook willen meehelpen dit probleem te voorkomen.
Wat ik vind tijdens het opruimen? Wat niet… De gekste dingen… Soms plaats ik hierover een berichtje op Facebook. Gekke dingen zijn bijvoorbeeld drugsafval in onze wei (lepels, flessen ammoniak, spuiten, zakjes) of restanten van een badkamer. Waar ik me over verbaas is het vinden van volle hondenpoepzakjes. Waarom gooi je die in de natuur? Je hebt het toch al opgeraapt…
Het meest voorkomende afval: blikjes, flesjes (plastic en glas), peuken, (lege en volle!) hondenpoepzakjes, papieren zakdoekjes en tissues, fastfood afval en tijdens de coronapandemie veel mondkapjes,
Ik krijg regelmatig al lopend een complimentje. Een keer kreeg is zelfs een lief presentje van een voor mij onbekende. Vaak deel ik ook berichten op Facebook over mijn zwerfafvalrondes. Dan ontvang ik berichtjes met ergernissen, aanmoedigingen, verbazing en suggesties. Ik wil op deze manier graag mijn steentje bijdragen aan een schonere omgeving voor mens, dier en milieu.”