Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Thijs - student in Enschede

26-10-2021

We hebben in Enschede veel aandacht voor het scheiden van afval. Voor verpakkingen hebben we een aparte bak, maar ook voor papier, restafval en gft/gfe (groente, fruit en tuinafval/groente fruit en etensresten bij hoogbouw woningen). Bij veel huishoudens gaat het scheiden vanzelf. Wij waren benieuwd hoe het scheiden van afval gaat als je in een studentenhuis woont? Wie is dan verantwoordelijk om het afval goed te scheiden?

We spraken Thijs (24), student aan de UT en woonachtig in het centrum van Enschede. Thijs: ‘Elke week heeft iemand een bepaalde schoonmaaktaak, waaronder de keuken. Die persoon brengt dan ook gelijk de verschillende afvalzakken weg naar de containers bij ons in de straat.”

Voor inwoners zonder eigen afvalcontainers aan huis, zijn er ondergrondse verzamelcontainers beschikbaar. Zo ook in het centrum van Enschede. Inwoners kunnen hier hun verschillende zakken met afval wegbrengen. Thijs: ‘We wonen met z’n zessen in het studentenhuis in het centrum van Enschede. Gelukkig staan de containers echt pal voor ons huis, want we brengen nogal wat afval weg. We koken regelmatig samen, maar er zijn ook genoeg dagen dat iedereen zijn eigen plan trekt. Dan zitten de afvalzakken sneller vol dan wanneer je samen eet. In één week gaan er met gemak twee zakken plastic weg en een grote zak met restafval. Gelukkig verdelen we de schoonmaaktaken en is elke week iemand anders verantwoordelijk om de zakken weg te brengen.’

In een studentenhuis gaat er dus nogal wat afval de deur uit. Misschien wel meer dan bij een gemiddeld huishouden. Extra belangrijk dus om het afval goed te scheiden en netjes in de juiste container te gooien. Thijs: ‘We letten er wel redelijk goed op dat we het afval op de juiste manier scheiden. We houden plastic, papier, glas met en zonder statiegeld en restafval gescheiden van elkaar. Dat gaat eigenlijk altijd wel goed. Soms zijn onze zakken wel erg vol zodat het even proppen is bij de containers. Zeker bij het restafval, waar de opening wat kleiner is. Maar eigenlijk lukt het altijd wel. Het komt gelukkig niet vaak voor dat de containers vol zitten. Volgens mij halen ze bij ons in de buurt de containers soms wel twee keer in de week leeg.’

Twente Milieu houdt bij hoeveel plastic-, rest- en gfe-afval wordt gestort in de ondergrondse containers. Op verschillende plekken wordt er meer weggegooid dan op andere locaties, in het bijzonder gfe, ondanks dat het weggooien van gfe gratis is. Thijs: ‘We weten inderdaad dat we gfe-afval gratis kunnen weggooien. Maar dat is eigenlijk het enige wat we niet gescheiden houden wegens gebrek in onze keuken. Maar we willen natuurlijk wel graag geld besparen en vinden het scheiden van gfe ook belangrijk. We zijn daarom aan het kijken hoe we ook met minder ruimte gfe-afval kunnen scheiden.

Inloggen gemeente