Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Arjan - Inwoner gemeente Enschede

01-06-2021

Dag in dag uit scheiden we afval. Verpakkingen van snoepzakken gaan bij het plastic, een bananenschil bij het groen en huishoudfolie in de grijze bak. Redelijk voor de hand liggend inmiddels, maar voor sommige producten is het niet altijd even duidelijk waar ze thuishoren. We spraken daarom Arjan, inwoner van Enschede, om eens te vragen hoe hij afvalscheiding aanpakt.

Afval scheiden wordt op steeds grotere schaal aangepakt. Mensen worden zich meer en meer bewust van het feit dat het scheiden van afval belangrijk is voor het milieu. Hoe beter wordt gescheiden, hoe beter materialen gerecycled kunnen worden. De gemeente, de overheid en overige instanties vinden afvalscheiding natuurlijk belangrijk, maar denkt Arjan daar ook zo over? Arjan: ‘Door mijn afval te scheiden probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu. Ik vind het goed dat hier veel aandacht voor is. Maar ook voor wat wel en niet in een container mag. Ik schrok er bijvoorbeeld van dat een vracht gescheiden plastic alsnog in de oven verdwijnt als hier teveel vervuiling tussen zit. Door dit bericht ben ik beter op gaan letten wat wel of niet in een bepaalde vuilnisbak mag. Een pizzadoos met een vette bodem kan bijvoorbeeld niet bij het papier. Iets wat ik tot voor kort niet wist.

De gemeente Enschede heeft vorig jaar een campagne uitgerold om het bewustzijn van afvalscheiding bij de inwoners te vergroten. Het bleek namelijk dat veel producten in een grijs gebied vallen en mensen niet wisten hoe ze die moesten scheiden. Arjan: Vorig jaar kreeg ik een sticker in de brievenbus. Hierop stonden een aantal producten afgebeeld en uitleg in welke container ze thuishoren. Deze heb ik aan de binnenkant van mijn container geplakt als een geheugensteuntje. Blijkbaar helpt dit want een tijdje terug had ik een groen label aan mijn container. Hierop stond dat ik mijn afval goed scheidde. Dat compliment had ik mooi in de pocket.

Dit soort geheugensteuntjes kunnen goed helpen met het makkelijk maken van afvalscheiding, maar er zijn vast nog veel meer handige trucjes. Arjan: ‘Afval scheiden is bij ons thuis al een automatisme. Een vriendin van ons heeft eens gezegd dat zij de grijze container maar drie keer per jaar aan straat zet. Ik weet niet hoe ze dat voor elkaar krijgt, maar sindsdien is het bij ons bijna een sport om zo goed mogelijk te scheiden. Dit spelelement zorgt ervoor dat het scheiden ook nog een beetje leuk is’.

Inloggen gemeente