Kabelkunst
Wij zamelen snoeren en kabels in voor Kabelkunst!
Heb jij dat thuis ook? Zo’n laatje of doosje met snoeren en kabels die niet meer gebruikt worden of zelfs nooit zijn gebruikt… Met het idee ‘die komen vast nog een keer van pas’. Het is zonde dat deze snoeren en kabels niet worden gebruikt. In kabels en snoeren zitten namelijk veel metalen. Metalen zijn schaars. Daar moeten we dus zuinig mee omgaan. Tijd om op te ruimen dus! Tijd om er wat nuttigs mee te doen!
Wij zamelen snoeren en kabels in. Iedere vier volle containers met kabels vertegenwoordigen de waarde van één workshop Kabelkunst voor basisschoolleerlingen uit Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Op deze pagina lees je alle informatie en kun je zien hoeveel volle kabelcontainers er al zijn ingezameld, hoeveel workshops er nog beschikbaar zijn en hoeveel kinderen al een workshop hebben gevolgd! Ook kan jouw school zich aanmelden om mee te doen!
*Let op! Op dit moment zijn er geen workshops beschikbaar. Het is wel mogelijk om groep 6/7 van jouw school aan te melden door het formulier in te vullen. Je komt op een wachtlijst. Zodra er weer workshops beschikbaar zijn, wordt er contact met je opgenomen.
Wie doe wat om dit mogelijk te maken?
- Twente Milieu zamelt de snoeren en kabels in op de afvalbrengpunten in Almelo, Enschede, Oldenzaal en het Milieupark in Hengelo
- Meesterwerk Werkprojecten sorteert en knipt de kabels en snoeren
- HKS Metals recyclet alle kabels en snoeren
- Van de opbrengst organiseren we workshops ‘Kabelkunst’ voor groep 6 en 7
Hoe gaat een workshop Kabelkunst?
De workshops voor de basisschoolkinderen zijn geïnspireerd op de kunstwerken van Elian Rabahia uit Enschede. Elian Rabahia is kunstenaar. Hij is de bedenker van kabelkunst en heeft de meest schitterende kunstwerken gemaakt met snoeren en kabels. Hij mag dan ook met recht dé kabelkunstenaar worden genoemd! Kinderen treden in zijn voetsporen en gaan ook aan de slag met de zelf ingezamelde kabels en snoeren. Meer over Elian Rabahia lees je hier.
De kinderen strippen de kabels en snoeren. De metalen en de plastic omhulsels van de kabels worden apart gelegd. De gestripte metalen worden later gerecycled en opnieuw gebruikt. De kinderen sorteren vervolgens de plastic omhulsels per kleur en maken er kleine stukjes van. Het voorbereidende werk zit erop! De kinderen kunnen nu aan de slag om de kabelkunst te maken: het plastic wordt in een soort mozaïek op een stukje canvas geplakt. Kinderen kunnen maken wat ze willen: van de eerste letter van hun naam tot dieren, van liefdevolle hartjes tot een vulkaan. De plastic omhulsels zijn zo geen afval meer, maar worden ingezet om wat moois van te maken! Op deze manier ontstaan waardevolle kunstwerkjes van de omhulsels van kabels en snoeren die eerst doelloos in een laatje lagen. En ook de metalen worden zo opnieuw gebruikt. Aan het eind van de workshop neemt iedereen zijn eigen kunstwerkje mee naar huis. Voor op het nachtkastje of om als kadootje aan iemand te geven!
Samenwerking
Kabelkunst is een unieke samenwerking tussen Stichting Betekeniseconomie Twente, Eshuis Accountants en Adviseurs, Saxion, Twente Milieu en Meesterwerk Werkprojecten. Samen zorgen zij voor de inzameling en verwerking van kabels en snoeren. Met de opbrengst hiervan geven ze workshops op basisscholen.
Praktische zaken rondom de workshop
- De kinderen zamelen gedurende 4 weken kabels en snoeren in. Twente Milieu zorgt voor de container
- De workshop is gratis. De workshop wordt bekostigd door de opbrengst van de metalen van de ingezamelde snoeren en kabels op verschillende afvalbrengpunten. Per vier volle containers kan één workshop worden bekostigd. Op deze site zie je hoeveel workshops er beschikbaar zijn
- De workshop duurt 2 uur
- De workshop is gericht op groep 6/7
- De workshop wordt door één persoon gegeven. Van de leerkracht wordt actieve ondersteuning verwacht om te helpen tijdens de workshop
- Gereedschap en materialen worden meegenomen
- De workshop is beschikbaar in Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal (waar ook de kabels en snoeren worden ingezameld)
Meer weten?
Neem contact op met onze Klantenservice via 0900 - 85 20 111 of door het contactformulier in te vullen.
Aanmelden
Is er een workshop beschikbaar en wil je deze boeken voor groep 6/7 van jouw school? Vul dan onderstaand formulier in.